Hoe moeten lokale besturen omgaan met verandering? Op 18 oktober vonden meer dan 470 HR-professionals antwoorden op de brandend actuele vraag – tijdens het P&O-congres in Mechelen. t-interim en Ascento Public palmden er een stand in en proefden van workshops, netwerkontmoetingen en lezingen. Meer dan dertig sprekers strooiden met tips en best practices voor een veerkrachtige organisatie. Pik ook een graantje mee, met deze beknopte terugblik.
 

“Veerkracht in hrm-beleid”
Mieck Vos (toekomstig directeur VVSG) en Vincent Van Malderen (directeur Jobpunt)

De hiërarchie is dood. Dus de medewerker staat meer dan ooit centraal. Mieck Vos hamert op de professionele identiteit van de werknemer. Die via Feedback, Accountability en Learning (FAL) meebouwt aan een innovatieve organisatie. Vincent Van Malderen treedt haar bij: het potentieel van medewerkers onder de loep nemen, is stap één naar een wendbare organisatie. En stap twee? Mensen hun eigen loopbaan laten regisseren.


“De leider in de spiegel”
Karen Wouters (onderzoeksleider New deal voor leidinggevenden)

“Leiderschap is niet meer wat het is geweest”, kondigt Karen aan. Vroeger zat de leider aan de top van de bedrijfspiramide. Zijn personeel: volgzame marionetten in een strakke hiërarchie. Die leider moet zijn titel nu afstaan, want we evolueren van hiërarchisch leidinggeven naar gedeeld leiderschap. Niet één held die alle antwoorden biedt en zijn gezag doet gelden. Wél multidisciplinaire teams die met hun geïntegreerde expertise crisissen en verandering tegemoet gaan. Een succesvolle leider? Die bewijst authenticiteit en betrokkenheid. Hij brult niet luider dan de anderen, maar geeft iedere werknemer een stem.


“Veranderingsmanagement bij lokale besturen”
Daan Sorgeloos (onderzoeker VUB, adjunct-professor AMS en Ginko-consultant)

Daan Sorgeloos schuift de Change Agent en Change Teams naar voren. Komt er een golf van verandering op uw organisatie af? Dan gooit een Change Agent of verandermanager uw medewerkers een reddingsboei toe. Maar over welke kwaliteiten beschikt hij? Sorgeloos noteert in zijn model volgende minimumvoorwaarden:

  • coachend faciliteren
  • appreciërend onderzoeken
  • communiceren
  • intern bemiddelen
  • organiseren

Een witte raaf met rode bollen, denkt u? Inderdaad. Vindt u al die eigenschappen niet in één persoon? Stel dan een Change Team samen.


“Meer bereiken? Dan doe je het beter anders!”
Elke Panis en Jos Vanoppen (oprichters BeterAnders)

Tips om medewerkers veerkracht te geven? Elke Panis en Jos Vanoppen zijn er niet karig mee tijdens hun infosessie:

  • Stel uzelf SMART-doelen (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch tijdsgebonden), herlees ze elke dag en pas ze regelmatig aan.
  • Bepaal uw prioriteiten (ABCDE-methode) en begin niet aan minder belangrijke taken voor die zijn afgewerkt.
  • Duw uw belangrijke taken niet voor u uit, pak ze meteen aan! Dat geeft u een energieboost.
  • Werk met focusmomenten waarop u zich door niets laat afleiden.


Vind samen uw veerkracht

In een maatschappij in volle vaart zijn veerkracht en wendbaarheid gegeerd goed. En dat bereikt u niet met solotrips, maar met onvervalst teamwork. Sloop de afgelijnde functieomschrijvingen en benut het talent en de waardevolle visies van alle medewerkers. Succes!

Meer veerkracht in úw organisatie? Ascento neemt u bij de hand. Neem nu contact op.

Tagging: Ascento Public, (zelf-)leiderschap, coaching, talentmanagement